Slik sørger du for den dypeste søvnen

God søvn er enormt viktig for oss nordmenn, og noe vi alle bør prioritere. Det er mange måter man kan sørge for bedre søvn på som er viktig å undersøke, ettersom optimert søvn kan føre til bedre livskvalitet og en sunnere kropp. Her skal vi ta en titt på hvorfor søvn er viktig, og hvordan du kan forbedre søvnen din. 

Hvorfor er søvn viktig?

Søvn er jo noe de aller fleste av oss prioriterer i hverdagen, gjerne om kvelden. Annet enn å gjøre oss uthvilt har dyp søvn en rekke viktige oppgaver, som faktisk er en av grunnene til at vi er i live. Søvn er viktig for kroppen fordi den bruker denne tiden til å reparere og restituere seg selv. Når du sover, produserer kroppen hormoner og proteiner som hjelper til med å bygge og reparere vev, samt å regulere hormoner og andre stoffer i kroppen. Søvn er også viktig for hjernen, siden den bruker denne tiden til å sortere og lagre minner og informasjon.

Mangel på søvn kan føre til en rekke helseproblemer, inkludert økt risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes, vektøkning, depresjon og hukommelsesproblemer. Det er derfor viktig å få tilstrekkelig søvn for å holde kroppen og hjernen i god form. Finn ut mer om dyp søvn og les videre for å finne ut hvordan søvnen din kan bli bedre. 

Regelmessig søvnsyklus

For å sørge for bedre søvn kan du prøve å sove og våkne på samme tid hver dag, også i helgene. Dette vil hjelpe kroppen din å danne en rutine og øke søvnkvaliteten, slik at du kan komme inn i de mest gunstige søvnfaser når du sover. hypnosis er guden for dyp søvn gresk, og det er nærmest der man har lyst til å ende når man sover.

Skap et optimalt sovemiljø 

Sørg for at soverommet ditt er mørkt, kjølig og stille, og at du har en behagelig seng og pute. Unngå å se på skjermer i timene før du skal sove, og prøv å innstille kroppen på at du skal sove ved å gjøre avslappende aktiviteter som yoga eller pusteøvelser. Det er også smart å kun ligge i sengen når du faktisk skal sove, slik at kroppen assosierer denne plassen med søvn. 

Prøv søvn hjelpemidler 

Mangel på søvn, eller dyp søvn kan bli svært alvorlig, og er noe man bør ta tak i. Det finnes en rekke søvn hjelpemidler du kan ta, som melatonin eller sterkere sovemedisiner på resept. Du kan også prøve naturlige sove hjelpemidler som te laget av urtene valerian, kamille eller sitronmelisse.