Hva er vekstlys?

Lys er en type energi som beveger seg gjennom luften og deretter absorberes av gjenstander. Når lys treffer et objekt, blir det enten reflektert av det eller absorbert av det. Fargene vi ser er faktisk et resultat av forskjellige bølgelengder av lys som reflekteres fra et objekt. Når hvitt lys f.eks. skinner på en rød gjenstand, reflekteres det røde lyset med lang bølgelengde inn i øynene våre mens de andre fargene absorberes. Planter trenger lys for å vokse, men ikke alle planter trenger samme type eller mengde lys. Generelt trenger de fleste planter en kombinasjon av både blått og rødt lys for å vokse ordentlig. Blått lys fremmer vegetativ vekst, mens rødt lys hjelper blomstens utvikling.

Noen planter, som f.eks sukkulenter, kaktuser og andre ørkenplanter har tilpasset seg til å vokse i veldig lyse, solrike omgivelser. Disse plantene trenger vanligvis mer blått lys enn rødt lys. Andre planter, som f.eks de fleste tropiske planter trenger mer rødt lys enn blått lys. Dette er fordi de har utviklet seg til å vokse under regnskogens baldakin, hvor det er mindre direkte sollys.

Vekstlys er designet for å gi plantene den spesifikke typen og mengden lys de trenger for å vokse sunne og sterke. Det finnes mange forskjellige typer vekstlys på markedet, inkludert lysrør og vekstlys i LED

Det finnes forskjellige typer vekstlys å velge mellom

Det finnes mange vekstlys på markedet, og det kan være vanskelig å velge den rette for dine behov. Er du på jakt etter et lys som er behagelig å se på og som gir plantene dine det lyset de trenger, kan et hvitt Full Spectrum-lys være et godt alternativ. Disse lysene er ofte sterkere enn andre vekstlys, og de kan dekke et større område. En av de viktigste tingene du bør vurdere når du planlegger ditt innendørs vokserom, er hvordan du vil sette opp vokselysene dine. Det er mange forskjellige måter å gjøre dette på, og den beste løsningen for deg vil avhenge av de spesifikke behovene til plantene dine og den generelle utformingen av vokserommet eller teltet ditt.

Hva bør jeg være oppmerksom på når jeg kjøper vekstlys?

Lys er en av de viktigste faktorene for plantevekst. Riktig lys kan få planter til å vokse raskere, produsere flere blomster eller frukt og generelt være sunnere. Men med så mange forskjellige typer vekstlys på markedet, kan det være vanskelig å vite hvilket lys som passer best for plantene dine. LED-vekstlys er et populært valg for innendørs hagearbeid fordi de er energieffektive og avgir svært lite varme. De er også tilgjengelige i et bredt utvalg av farger, slik at du kan skreddersy lyset til plantenes spesifikke behov. Hvis du vurderer å bruke LED-vekstlys for plantene dine, er det et par ting du bør være oppmerksom på:

1. Sørg for at lyset er intenst nok. Planter trenger mye lys for å vokse ordentlig, så sørg for at LED-lyset du velger er sterkt nok.

2. Vurder lysspekteret. Ulike planter trenger forskjellige bølgelengder av lys for optimal vekst. For eksempel er blått lys nødvendig for vegetativ vekst, mens rødt lys er nødvendig for blomstring og fruktsetting.

3. Vær oppmerksom på varmeavgivelsen. Noen LED-lys kan avgi mye varme, noe som kan være skadelig for plantene dine. Se etter lamper som har lav varmeeffekt eller er designet for bruk med et kjølesystem.