Hva er stomi, og hvordan fungerer det?

Hva er stomi, og hvordan fungerer det?

Hvis noen du står nær skal få en stomi, kan det vekke mange spørsmål. Hva vil det egentlig si å ha en stomi? Hvordan fungerer det i hverdagen? Og hvordan kan du som pårørende være til støtte? Det er helt naturlig å føle seg usikker, spesielt hvis dette er første gang du kommer i kontakt med temaet. Her får du en grunnleggende innføring i hva en stomi er – og hvordan du kan støtte noen du er glad i.

Hva er en stomi?

En stomi er en kirurgisk åpning på magen der avføring eller urin ledes ut i en pose. Dette skjer når en del av tarmen eller urinveiene – midlertidig eller permanent – ikke fungerer som normalt. Stomien lages ved at en del av tarmen (eller urinlederne) føres ut gjennom bukveggen og plasseres på magehuden, hvor en stomipose samler opp avføring eller urin.

Det finnes tre hovedtyper stomi.

En ileostomi er en utgang fra tynntarmen og gir som regel mer tyntflytende avføring.

En kolostomi er en utgang fra tykktarmen og gir en fastere avføring.

En urostomi brukes til å lede urin ut av kroppen – som regel når blæren er fjernet eller ikke lenger fungerer.

Alle stomityper krever bruk av stomipose, som tømmes eller byttes i løpet av dagen.

Hvordan foregår en stomioperasjon?

En stomioperasjon kan være planlagt i god tid, eller skje akutt, avhengig av årsaken. Operasjonen utføres under narkose og varer vanligvis mellom én og tre timer. Etter inngrepet blir man værende på sykehuset i noen dager eller uker, avhengig av forløpet og hvilken type stomi det gjelder.

I starten må man lære seg å håndtere stomien, skifte pose og forstå kroppens nye signaler. Mange opplever at det er en stor omstilling – både fysisk og mentalt – men med støtte og tid mestrer de fleste dette godt. På sykehuset får man veiledning fra spesialutdannede stomisykepleiere som hjelper til med både praktiske og emosjonelle utfordringer.

Hvordan er det å leve med en stomi?

Å leve med en stomi innebærer endringer i hverdagen, men det betyr ikke at livet stopper opp. De aller fleste med stomi kan leve et aktivt liv, jobbe, trene, reise og være sosiale – akkurat som før. Stomiposer i dag er diskré, sikre og designet for maksimal trygghet og komfort – også når man er i bevegelse.

Følelsesmessig kan det ta tid å venne seg til en ny kropp og en ny måte å fungere på. Det er helt normalt å føle sorg, frustrasjon eller usikkerhet i starten. Her er din rolle som pårørende viktig. Bare det å være åpen og vise interesse – uten å gjøre det tabubelagt – kan bety mye. Det er ikke alltid behov for praktisk hjelp, men ofte for forståelse og rom til å snakke når behovet melder seg.

Hvordan kan jeg som pårørende støtte best mulig?

Det viktigste du kan gjøre, er å vise at du er der. For mange med stomi betyr det mye å vite at de ikke er alene. Du trenger ikke å ha alle svar – det er ofte nok å lytte, være nysgjerrig og stille spørsmål med respekt og åpenhet.

Mange pårørende er redde for å si noe feil eller tråkke over grenser. Men du kan trygt spørre: "Hvordan har du det med alt dette?" eller "Er det noe jeg kan gjøre for å støtte deg?" Hvis vedkommende ønsker det, kan dere også snakke om det praktiske – som hvordan stomiposen fungerer, eller hvordan en vanlig dag ser ut. Det viktigste er at du ikke trekker deg unna – det i seg selv er en viktig støtte.

Coloplast Assistanse tilbyr gratis støtte og veiledning

Det er godt å vite at man ikke må finne ut av alt alene. Gjennom Coloplast Assistanse får personer med stomi tilgang til et gratis tilbud, hvor de kan snakke med erfarne sykepleiere med lang erfaring innen stomi og stomipleie.

Sykepleierne lytter, gir råd og hjelper med å finne de produktene som passer best for situasjonen. Man kan også bestille gratis vareprøver, slik at man i trygge omgivelser kan teste hva som fungerer best.

Coloplast Assistanse er tilgjengelig på hverdager mellom kl. 9 og 16 – du kan ringe dem eller sende en e-post.

Det viktigste for Coloplast Assistanse er at den som lever med stomi – eller en du bryr deg om – skal føle seg trygg, støttet og godt informert. Slik at livet med stomi kan leves slik de ønsker. Derfor kan du med fordel tipse vedkommende om Coloplast Assistanse, hvis de ikke allerede kjenner til dette gode tilbudet.